wtorek, 28 maja 2013

Białe szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z parmezanem.

Wczoraj kupując szparagi usłyszałam dochodzące zza pleców: "Nie lubię szparagów. Jeszcze nikt mi ich dobrze nie przyrządził". Wyjaśniłam panu, z którego ust padły te słowa, że bardzo mu współczuję i że miał niesamowitego pecha, a sprzedawcy że gdyby szparagi u niego kosztowały mniej, to zaprosiłabym owego nieszczęśnika na przepyszny posiłek :).
Sezon szparagowy w pełni, dlatego polecam prosty sposób przygotowania szparagów. Gwarantuję że będą smakowały wspaniale.


 

Składniki:

 pęczek jędrnych białych szparagów
plastry szynki parmeńskiej
świeżo starty parmezan
kilka ząbków polskiego czosnku
masło do wysmarowania naczynia


Dokładnie myjemy szparagi. Następnie obłamujemy grube końcówki i obieramy szparagi nożykiem szczelinowym (końcówki zamiast obłamywania można też grubo obrać - tak aby nie było łyka).
Wkładamy obrane szparagi do naczynia główkami do góry i zalewamy na 3 minuty wrzątkiem tak, aby główki wystawały z wody. Odlewamy gorącą wodę i wlewamy do garnka ze szparagami zimną. Ostudzone szparagi owijamy szynką parmeńską i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Obrane ząbki czosnku kroimy na 2-3 części i układamy między szparagami. Tak przygotowane szparagi wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Pieczemy około 10 minut. Po tym czasie posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze 8 minut. Szparagi podajemy na gorąco.

SMACZNEGO!

mangolassi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz